Whakarewarewa - The living thermal village
Kategori: Allmänt
Efter att ha ägnat mycket tid till jobbsök kände vi att det var dags för en utflykt. Vad passar inte bättre än att besöka en Maoriby när man befinner sig i staden där maorikulturen är väldigt stor. Femton minuter utanför Rotorua ligger Tewhakarewarewatangaoteopetauaawahiao, förkortas Whakarewarewa. Det första vi fick göra på vår guidade tur var att försöka uttala det långa (37 bokstäver) bynamnet. Det var inte så lätt men till slut fick vi nog till det...
Byn är placerad på ett geotermiskt aktivt område. Här kommer det ånga upp ur marken och många av de varma källorna används i vardagen. Ja, här bor alltså en del av maoribefolkningen. På dagarna åker de in till Rotorua och arbetar medan det hålls rundvandringar i byn för turister. Detta har pågått i över hundra år.
De små hyddorna är modeller på hur maoriernas hus såg ut tidigare, men idag bor de i husen som skymtas i bakgrunden.
Till en början ser de flesta varma källorna ut som härliga bubbelpooler, men skenet kan bedra. Mördarpoolen (Murderous Ripples) har en temperatur på 91°C, bara på ytan. Längre ner ligger temperaturen över kokpunkten. Denna källa används till tillagning av grönsaker och skaldjur och som påfyllning av byns naturliga badkar.
Ett annat användningsområde för varma källor är sterilisering av lakan och blöjor. Bilden nedan visar en sådan källa.
”Surgubben” (The grumpy man) är den varmaste källan i området på en temperatur över 120°C.
Efter den guidade tur var det dags att se en maoriuppvisning. Sång, dans, tungor och stirrande ögon. Mycket fascinerande!
Vi blev inspirerade av showen och provade se lika skräckinjagande ut. Gick kanske sådär.. Avgör själv.
Svavlet i vattnet bidrar till den gula färgen på bergshällen. Denna plats var en gång en jättefin badpool, men p.g.a en markspricka försvann nästan allt vatten.
Fester, bröllop och begravningar hålls i denna byggnad mitt i byn. Varje utsmyckning av huset har en mening och betydelse. De tre färgerna svart, röd och vit står för livet, döden och livet därefter.
Hangimat är mat som tillagats med hjälp av naturliga källor. Man placerar maten i lådan och lägger locket på i 2-3 timmar. Den varma ångan motsvarar en ugnstemperatur på ca 180°C. Man kan tillaga vilken mat som helst på detta vis. Om man vill kan man t.o.m lägga ner sin tupperware och maten värms sakta upp som tining i en micro.
Att bo på ett aktivt geotermiskt område har sina nackdelar... Lite jobbigt när man märker att huset man bor i står på en underjordisk källa och ångan gör att golvet ruttnar. Familjen i detta hus var tvungen att evakuera och finna sig en annan bostad.
Whakarewarewa bjöd på många vackra vyer. Gejsrarna på bilden heter Pohutu och Prince of Wales. Vi fick tyvärr inte se något utbrott men mängder av ånga steg upp genom marken.
Strax innan vi begav oss hemåt tog vi en extra titt på den bubblande leran. Häftigt!
Kajsa säger:
Petter vinner helt klart!
Mamma Åsa säger:
Kom att tänka på de bilder jag har på dig (Frida) och Kajsa när ni gjorde roliga miner på Liseberg. Var några år sedan, men ungefär i klass med Petters. Vill ni att jag lägger upp dem på FB kanske? hi hi
Jenny säger:
Visst är det gott med hangimat... vi fick serverat en jättegod gryträtt när vi var där. Fick ni gnugga näsa med guiden??