our big journey

— New Zealand here we come!

Final day of our big journey

Kategori: Allmänt

Onsdagen den 13 Mars var till slut kommen. Med blandade känslor hade vi packat ihop alla våra saker och ställt väskorna prydligt på rummet. Planet skulle inte åka förrän på kvällen så vi hade fortfarande en sista dag att njuta av.

Vi ville gå tillbaka till salongen där vi hade fått hårmassage och passa på att få massa olika behandlingar. Tyvärr så var den salongen fortfarande stängd på grund av Nyepi men Bob och Lydia kollade snabbt upp en annan salong som skulle vara öppen. Vi åkte dit till kl 12 när de öppnade men vi blev besvikna igen. De var fullbokade fram till kl 15 så det var bara att åka tillbaka till huset och vänta vid poolen. Inte så tokigt ändå.

Efter några timmar när vi hade blivit hungriga skulle Petter åka iväg med mopeden för att se om något ställe var öppet där vi kunde köpa lite lunch. Oturligt nog ramlade han och hela mopeden på vägen när han skulle göra en U-sväng och skrapade upp armen och benet. Han kunde ta sig hem själv och berätta för Frida vad som hade hänt. Hon sprang genast upp till övre plan och hämtade Bob. Sedan tog vi oss allihopa till närmsta Medical Centre. Där fick Petter ganska snabbt hjälp att rengöra såren och bli omplåstrad. Som tur var behövde ingenting sys och inga ben var brutna. Inte heller hade huvudet fått någon skada. "Bara" stora skrapsår på höger arm och ben. Tur i oturen kan man verkligen säga!
 
Denna incident stoppade oss dock inte från att njuta av spa-behandligar en sista gång. Petter fick härlig fotmassage i en hel timme och Frida slog på stort med ett paket som inkluderade Body Massage, Body Scrub, Body Shower och Facial Yoghurt Mask. Att få bli ompysslad i 90 minuter var bättre än hon kunnat föreställa sig! Men innan vi lämnade salongen passade Frida på att få luggen klippt och Petter fick en ny snygg frisyr. Alltihop kostade under 150 svenska kronor. Mår bra inombords av att veta det!
 
Nu sitter vi på flygplatsen i Doha. Ska snart gå på sista flyget som tar oss till Stockholm Arlanda. Nu har alltså 6 månader och 8 dagar gått sedan vi var på svensk mark senast. Tiden går fort ibland! 
 
Tack Nya Zeeland, Australien och Bali för att ha gjort det senaste halvåret till det mest spännande, fartfyllda, roliga och intressanta halvåret i våra liv! Kommer för alltid minnas denna underbara resa!!!
 
Puss & kram
 
Ses snart!

Nyepi och kvällen innan

Kategori: Allmänt

Måndagsförmiddagen spenderades på stranden. Skönt att få slappa i solen på semestern! Här sitter vi och äter god pizza på JWB som serverar den kallaste ölen på Bali. (Var bara tvungen att lägga upp en bild från frukosten också. Petters favorit: French Toast)
 
Godaste frukosten!
 
Oooost!

Kall öl sitter fint till pizzan tycker Petter
 
JWB vid Jimbaran Beach
 
 
 
Indonesien är ett muslimskt land men ön Bali är hinduiskt. Under måndagen och tisdagen fick vi känna av det. Högtiden Nyepi (hinduiskt nyår) föll det här året på den 12 mars. Under den dagen ska man endast fokusera på det inre och yttre faktorer som kan påverka meditationen förbjuds såsom tända lampor, folk ute på gatorna, mat, TV och mycket annat. Hela Bali släcks ner och det blir helt tyst! Kommer man upp på en höjd ser man bara totalt mörker. Inte ens flygplan syns till då man under Nyepi stänger flygplatsen. 
 
Kvällen innan Nyepi är det däremot fest! Familj och vänner har under veckor med förberedelser lyckats konstruera stora statyer som föreställer de onda andarna. Går man ut längs den stora gatan kan man se mängder av dem uppradade efter varandra.
 
Festfina-Frida
 
Vi och de onda andarna
 
 
"Usch va ful" säger Petter
 
Är du nöjd nu, Petter?
 
Man ska aldrig dra onda andar i håret!
 
Efter att statyerna, som kallas Ogoh-ogoh, visats upp under paraden ska de brännas för att bli av med de onda andarna till nästa år. Men innan bränningen genomförs en ritual för att fånga upp andarna i stayerna. Det sägs att man märker stor skillnad på vikten av statyn före och efter ritualen. Innan är den lätt men efteråt är den otroligt tung eftersom det samlats onda andar inuti. Spännande!
 
Dagen efter paraden var det som sagt Nyepi Day och vi stannade på hotellet hela dagen. Vi låg vid poolen, badade och åt god mat. Inte illa det heller!
 
Puss & kram
 

Chaufför för en dag

Kategori: Allmänt

Söndag 10:e mars:
 
Idag hyrde vi en chaufför som körde oss runt till massor med olika ställen. Han var en glad och trevlig man som gärna gav tips på vägen.
 
Vi började med att åka till Kuta där dagen startade med en kort shoppingrunda. Innan vi kom fram till en klädmarknad fick vi en snabbkurs i prutning. 

  • Börja med att erbjuda midre än hälften av ursprungspriset, gärna en fjärdedel.

  • Håll dig till ditt pris så länge försäljaren fortsätter sänka sitt.

  • När försäljaren slutar sänka sitt pris, Höj ditt pris lite för att försöka få ner prisert ytterligare.

  • Köp inte för mer än halva ursprungspriset.
 
Frida hittade en fin klänning hos en av försäljarna och provade sina nya kunskaper. Ursprungspriset var 150 000 Rupiah men Frida fick den för endast 65 000 efter att ha spelat oberörd och gått därifrån så de var tvungna att ropa tillbaka henne. Inte så illa för första försöket.
 
 
Efter marknaden var vi utmattade och blev avsläppta vid den kända Kuta Beach för lite återhämtning. Dock var det väldigt mycket skräp på stranden och i vattnet och försäljare som ville sälja glass, kuddar, hattar, smycken med mera.
 
 
  
 
Efter lunch som bestod av Nasi Goreng än en gång åkte vi med vår trevliga chaufför in till Denpasar och en stor butik som heter Erlangga 2. De sålde allt från kläder och saronger till tavlor och matredskap. Allt med ett superlågt och fast pris, så här behövde man inte pruta.
 
Vi trodde vi skulle gå igenom butiken på 30 minuter men det slutade med att vi sprang igenom de sista hyllorna en och en halv timme senare bara för att det fanns så mycket fint att titta på och köpa. Dock fanns det mycket man ville ha men fick säga nej till. Allt måste ju få plats i resväskan också...
 
Vi hade ett sista stopp kvar för dagen efter Denpasar. Vi tog en vinlande väg genom risodlingar och små samhällen mot ett mycket känt tempel på Bali: Tanah Lot.
 
Look-a-like?
 
Tanah Lot på sin klippa ute i havet
 
 
Templet är byggt på en klippa i vattnet som bara går att nå vid lågvatten. Vi väntade på solnedgången och satte oss på avstånd med en öl och bara njöt av naturens vackra skådespel.
 
  
  
 
 
  
 
När mörkret föll över Bali åkte vi tillbaka mot Jimbaran och köpte grillade kyckling- och lammspett med jordnötssås och ris till kvällsmat. Framåt midnatt tog vi en taxi in till Kuta igen för en favorit i repris. Dock var det inte lika mycket folk på dansgolven denna söndagskväll men det var kul ändå!

Puss & Kram