our big journey

— New Zealand here we come!

Nyepi och kvällen innan

Kategori: Allmänt

Måndagsförmiddagen spenderades på stranden. Skönt att få slappa i solen på semestern! Här sitter vi och äter god pizza på JWB som serverar den kallaste ölen på Bali. (Var bara tvungen att lägga upp en bild från frukosten också. Petters favorit: French Toast)
 
Godaste frukosten!
 
Oooost!

Kall öl sitter fint till pizzan tycker Petter
 
JWB vid Jimbaran Beach
 
 
 
Indonesien är ett muslimskt land men ön Bali är hinduiskt. Under måndagen och tisdagen fick vi känna av det. Högtiden Nyepi (hinduiskt nyår) föll det här året på den 12 mars. Under den dagen ska man endast fokusera på det inre och yttre faktorer som kan påverka meditationen förbjuds såsom tända lampor, folk ute på gatorna, mat, TV och mycket annat. Hela Bali släcks ner och det blir helt tyst! Kommer man upp på en höjd ser man bara totalt mörker. Inte ens flygplan syns till då man under Nyepi stänger flygplatsen. 
 
Kvällen innan Nyepi är det däremot fest! Familj och vänner har under veckor med förberedelser lyckats konstruera stora statyer som föreställer de onda andarna. Går man ut längs den stora gatan kan man se mängder av dem uppradade efter varandra.
 
Festfina-Frida
 
Vi och de onda andarna
 
 
"Usch va ful" säger Petter
 
Är du nöjd nu, Petter?
 
Man ska aldrig dra onda andar i håret!
 
Efter att statyerna, som kallas Ogoh-ogoh, visats upp under paraden ska de brännas för att bli av med de onda andarna till nästa år. Men innan bränningen genomförs en ritual för att fånga upp andarna i stayerna. Det sägs att man märker stor skillnad på vikten av statyn före och efter ritualen. Innan är den lätt men efteråt är den otroligt tung eftersom det samlats onda andar inuti. Spännande!
 
Dagen efter paraden var det som sagt Nyepi Day och vi stannade på hotellet hela dagen. Vi låg vid poolen, badade och åt god mat. Inte illa det heller!
 
Puss & kram
 
Kommentera inlägget här: